ما مسیر زندگی مان را خودمان تعیین می کنیم
نوشته شده در 13 اکتبر 2009
دستهبندیها: جنبش 22 خرداد
نوشته شده در 13 اکتبر 2009
دستهبندیها: جنبش 22 خرداد
خدایی که انسان را ویران می کند خدای ما نیست
اتین ژیلسون (۱۹۷۸–۱۸۸۴)، فیلسوف توماسی و مورخ برجستۀ فلسفه قرون وسطی، کتابی دارد به نام تحقیقی در نقش تفکر قرون وسطی در شکلگیری نظام دکارتی (۱۹۳۰) که ترجمۀ فارسی آن با عنوان نقد تفکر فلسفی غرب (ترجمۀ احمد احمدی، تهران: حکمت، ۱۳۶۰) منتشر شده است و به چاپهای متعدد نیز رسیده است. این کتاب تحلیل درخشانی است از الهیات و فلسفۀ قرون وسطی که فلسفۀ دکارت از آن بیرون آمد. این کتاب را در هنگام دانشجویی بسیار دوست داشتم و چندبار خواندم، تا جایی که تأثیری بسیار ماندگار در ذهنم گذاشت.
تا جایی که به خاطر دارم (اکنون کتاب را در پیش رو ندارم) یکی از نکتههای آموزندهای که ژیلسون در آنجا مطرح میکند این است که تحقیر عقل و دستاوردهای انسانی (از جمله فلسفه و دیگر علوم عقلی و انسانی در قرون وسطی) به نام «الهیات» و «علوم دینی» و برتری دادن آنچه به اصطلاح «الهی» است بر آنچه «انسانی» است تا بدانجا پیش رفت که دست آخر نه تنها خود «انسان» بلکه تمامی آفرینش خدا، یعنی طبیعت، هم خوار و ذلیل شد.
بدین ترتیب، به گفتۀ ژیلسون، جهان به ویرانهای تبدیل شد که «خدا» یگانه موجود آن بود و البته موجودی ناشناختنی و بسیار پرهیبت. اما پرسشی که بعد پیش آمد این بود، این خدای ویرانهها و موجودات حقیر و زبون دیگر چه جای پرستیدن داشت؟ مگر نه اینکه خدا را باید برای آفرینش زیباییها و دانشها و تواناییها ستود و نه زشتیها و جهالتها و ناتوانیها؟ کدام انسان است که بتواند چنین جهانی را تحمل کند؟ و کدام بشری است که بتواند خدایی را بپرستد که چنین آفریدههای بیارزشی دارد؟
اینجاست که ژیلسون هم مانند مارکس و نیچه مدعی میشود که میباید بذر بسیاری از شورشها علیه اندیشۀ دینی را در میان برخی «اصحاب کلیسا» جست که با نگرشهای احمقانهشان به جای بالا بردن خدا او را پایین آوردند (و البته او مدعی است که برخی از آنان زیر تأثیر محمد غزالی مسلمان بودند)، چون بر این گمان بودند که برای «بالا بردن» او باید «مخلوقاتش» را پایین آورد.
اما چگونه میتوان خدا را با پایین آوردن آفریدههایش «بالا» برد، اگر خدایی خداست باید آفریدههایش هم همانقدر ارزشمند باشند، چه چیزی جز عظمت جهان و مخلوقاتی که گویای قدرت خدا در آفرینش است میتواند ما را به پرستش و ستایش او وادارد؟ پس باید به خاطر خداهم که شده به مخلوقاتش احترام بگذاریم. بنابراین، همانطور که مایستر اکهارت یا آکوئیناس گفت: «هر آنچه انسانی است خدایی است و هر آنچه خدایی است انسانی است»، یا به تعبیر شیخ محمود شبستری خودمان در گلشن راز: «جهان انسان شد و انسان جهانی/ از این پاکیزهتر نبود بیانی».
برگرفته از: فل سفه؛ برای خواندن متن کامل کلیک کنید
ستودنی و وجدآور بود. وجود نرگس ها مایه امید است و می شود به حق به آنها بالید.
«انسان آزاد زاده میشود اما همواره همه جا در زنجیر است.»
قدری ساده لوحانه است که مثل این خانم جوان فکر کنیم که «ما مسیر زندگی مان را خودمان تعیین می کنیم.»
شرایط جامعه است که مسیر زندگی را برای ما تعیین می کنند. سی سال پیش انقلاب بود که مسیر زندگی را برای همه ما تعیین کرد. امروز هم همینطور.
این دختر جوان نمونه و بیانگر اتفاقی است که برای جامعه ایران رخ داده است، تغییر، تحول و گذار از سنت…
غلام نرگس مست تو تاجدارانند!
نگاه این دختر زیبا و جوان برای من سرشار از امید به آینده ایران بود…
افتخار می کنم به زنان و دختران ایران زمین…
جنبش سبز پیروز نمیشود چون همه در حال فرارند با فرنگ نشینی نمیتوان کاری انجام داد میشود داستان بیرون گود نشستن و لنگش کردن ایکاش همه میایستادند در انصورت پیروزی حتمی بود اما الان شتر در خواب بیند الا اخر
در پاسخ به کیمیا:عزیزم یک رودخانه تا بره به دریا برسه مقداری از اب ان هرز میرود. ولی رودخانه مصمم و ثابت قدم راهشو ادتمه میده تا برسه به دریا. دقت کردی رودخونه چه بی قراره که برسه به دریا؟! تورو یاد بی قراری جوونای جنبش سبز نمیندازه؟! یادت باشه بزرگترین وظیفه ی من و تو داشتن امیده.
پسر محسن رضایی هم به امریکا پناهنده شده بود، یادتان هست؟ بعد برگشت و حالا در ایران چکاره است؟ گویا توی دفتر باباجانش کار می کند. حالا چکار، خودش می داند و باباش و جمهوری اسلامی.
زنده باشی سیبستان
۱۳آبان
برنامه آزمایشی یا برنامه اصلی ماندن در خیابان ها؟
به گمان من در این مرحله برای اندوختن تجربه یه برنامه آزمایشی (پایلوت) بد نیست. برنامه اصلی را بذاریم برای شب چهارشنبه سوری.
اول به نوعی مصالحه شانس بدیم و ببینیم موضع دیکتاتور درباره “انتخابات آزاد” چیه؟
بهر حال باید قبلش خواسته خود مبنی بر برگزاری انتخابات آزاد را همراه با رهبران جنبش به حکومت بدیم و اولتیماتم بدیم که اگه به خواسته ما تا شب چهارشنبه سوری پاسخ مثبت داده نشه، می آییم و مثل حزب الله لبنان در خیابان ها می مانیم.
اینطوری رهبری جنبش و احزاب و گروه ها هم دستشان باز است رسما بیانیه بدن و بگن در تظاهرات و نشستن در خیابان ها شرکت می کنیم.
الان رئیس جمهور موسوی خواسته ها را در بیانیه شماره ۱۱ گفته ولی براش زمان نذاشته. به گمان من موافقت با “برگزاری انتخابات آزاد” بقیه مطالبات را فراهم می کنه. این درخواست را با گذاشتن زمان برای تحققش به دیکتاتور بدیم و به او فرصت بدیم روش فکر کنه. خود ما هم فرصت داریم درباره همه جوانب این حرکت مطالعه کنیم و برای نشستن در خیابان ها آمادگی بهتری پیدا کنیم…
سفره هفت سین پیروزی در میدان آزادی… عید پایان ولایت عمامه و آغاز ولایت صندوق های رای… و قرار گرفتن ملت ایران در مسیر پیشرفت و سعادت
البته این فقط شخصیت قوی و بیان دوست داشتنی نرگس کلهر رو نشون نمی داد. پرسشگری نابلد و گاهی طعنه دار حنا مخملباف رو هم نشون می داد. این که سوال کنه که «از مشاور احمدی نژاد می خوای که تو رو حمایت کنه؟» و البته چه عالی به این پرسش جواب میده اون دختر.
مرسی از لینک